- marfurile aflate in zona libera sunt considerate ca fiind in afara teritoriului vamal romanesc, atat timp cat ele nu sunt importate si nu sunt supuse platii taxelor vamale si TVA, pe perioada cat stationeaza aici.
- marfurile straine pot stationa in interiorul zonei libere, fara plata de drepturi de import (taxe vamale, TVA, accize) si fara o limitare in timp.
- marfurile straine se pot prelucra in zona libera sub regimul vamal de perfectionare activa si/sau transformare sub control vamal, fara plata drepturilor de import (taxe vamale, TVA, accize) si fara garantarea acestora.
- bunurile din zona libera pot fi transportate în alta zona libera fara plata taxelor vamale. Aceste bunuri pot fi tranzitate pe teritoriul vamal al României.
- investitiile straine nu pot fi nationalizate, expropriate, rechizitionate decât în cazuri de interes public (de exceptie) si cu plata unei despagubiri corespunzatoare.
- la lichidarea sau restrângerea activitatii desfasurate în zona libera, persoanele fizice sau juridice pot transfera în strainatate capitalul si profitul, dupa plata tuturor obligatiilor catre statul român si partenerii contractuali.
- operatiunile financiare legate de activitatile desfasurate în zona libera se fac în valuta liber convertibila, acceptata de Banca Nationala a României.