Proiecte fonduri / Europene

HIGH PERFORMANCE GREEN PORT – „PORTUL VERDE ŞI DE ÎNALTĂ PERFORMANŢĂ” este unul din cele 14 proiecte de infrastructură depuse de România pentru contractarea de fonduri europene în cadrul Programului „Connecting Europe Facility" (CEF), prin care în Giurgiu, în vecinătatea Zonei Libere, se va construi o hală cu acces trimodal (fluvial, rutier și feroviar).

Proiectul are ca scop construirea unei hale trimodale (fluvial, rutier, feroviar) și vizează refacerea şi modernizarea cheului de descărcare, investiţii în utilaje cu performanţe ridicate, extinderea căii ferate pentru realizarea unei infrastructuri trimodale de transport, reabilitarea infrastructurii rutiere din interiorul zonei portuare, modernizarea sistemelor de tehnologie a informaţiei existente şi integrarea în cadrul Sistemului de Informaţii Fluviale.

Realizarea acestui proiect va creşte traficul şi volumul de mărfuri prin infrastructura de tip portuar din Giurgiu şi va anima activitatea economică din zonă. Centrul trimodal construit la Giurgiu va fi singurul din Europa de sud-est. Hala va avea 8.000 de mp și o capacitate de lucru de 300.000 tone/an.

Pentru realizarea acestor obiective, proiectul a avut o primă etapă, desfășurată în perioada 2013 – 2015, în care a fost realizată partea de proiectare, respectiv studii de fezabilitate, proiect tehnic și detalii de execuție pentru toate investițiile ce sunt acum în implementare.

Parteneri ai proiectului sunt:

– ILR Logistica Romania S.R.L.

– Industrie-Logistik-Linz GmbH

– Primăria Municipiului Giurgiu

– S.C. Administraţia Zonei Libere Giurgiu S.A.

Terenul unde se va construi portul trimodal are o suprafață de aproximativ 24.000 mp și este situat pe șoseaua Portului, pe locul fostei instalații de ferry-boat.